Vooraf


"Hoop dat mijn informatie niet spamvervelend overkomt", mailde een onbekende mij twee jaar geleden. Zijn naam was Gilbert Voeten en hij had net een 'hypertekstueel verhaal' gepubliceerd. Natuurlijk was ik ge´nteresseerd; ik had een jaar eerder mijn scriptie over zulke verhalen geschreven. En zo begon onze e-mailwisseling.

In eerste instantie bestond het contact vooral uit aankondigingen van nieuwe verhalen en reacties daarop. Tot ik een wel heel merkwaardig mailtje van Gilbert kreeg. Het leek een scheldbrief naar een deurwaarder te zijn: "Zopas uit het ziekenhuis komende, alwaar ik vernomen heb dat ik keelkanker heb en hoogstens nog een jaar te leven heb, vond ik in mijn postbus jouw klootaanmaning naar euro 69." Voorzichtig navragen maar. Het mailtje bleek echt te zijn, hoewel Gilbert achteraf niet begreep waarom hij het aan zoveel mensen had gestuurd.

Vanaf dat moment gingen de mailtjes niet meer over virtuele verhalen, maar over ziekte en onmogelijke beslissingen. Gilbert schreef er openhartig, hilarisch en berustend over. Natuurlijk veranderde daardoor ook het contact. Vreemd hoe iemand die je nog nooit hebt ontmoet, je toch dierbaar kan worden.

In een van zijn mails vroeg Gilbert of ik 'bewaarengel' wilde worden van zijn 'sakkerse verhalenbundel'. Ik voelde me vereerd, maar maakte me ook zorgen. De verhalen waren erg belangrijk voor Gilbert en er moest een hoop geregeld worden. Praktische beslissingen over de onderdelen van de site, contacten met de provider, het opsturen van de bestanden. Hopend dat het allemaal goed zou komen, stemde ik in.

Gilbert overleed zoals altijd toch nog onverwacht. Het was er niet meer van gekomen om praktische afspraken over de site te maken. Gelukkig stond de site nog online. Dat gaf me tijd om op de beloofde bestanden te wachten. Een aantal maanden verdween de site ineens uit de lucht. Het contract met de provider was blijkbaar verlopen. En nog steeds had ik de bestanden niet.

Wat nu? Ik voelde me er zo vervelend over dat ik uiteindelijk een noodoplossing heb gevonden. Met de Internet Archive Wayback Machine heb de oude site opgezocht en alles dat ik tegenkwam opgeslagen. Zo heb ik geprobeerd de verhalenbundel opnieuw op te bouwen. Sommige bestanden ontbreken helaas. Bij vervolgverhalen is dat vermeld met groene tekst in dit lettertype. Twee hyperficties (Ridderspoor en de Loze Ruiter) ontbreken geheel, er waren te weinig bestanden voor een goede reconstructie. De meeste verhalen waren gelukkig wel te redden. En ook de hyperfictie waar het voor mij allemaal mee begon, Variaties op een dagdroom, is grotendeels weer te lezen.

Ik wens iedereen (weer) veel plezier met de verhalen van Gilbert Voeten.

Vragen, opmerkingen en aanvullingen graag mailen naar: carolien@lettertjes.net.

Carolien van den Bos


Naar de verhalenbundel