• De fictie in hyperfictie
 • Mediumonafhankelijke kenmerken:gebeurtenissen

  Plot

  De vorm van de meeste hyperficties heeft gevolgen voor de verbanden in een fictionele wereld. Het weglaten van informatie en de verschillende manieren waarop teksten met elkaar verbonden kunnen worden, maakt het leggen van verbanden lastig. Daarnaast kan een schrijver moeilijk voorspellen op welk moment de lezer een bepaalde pagina tegenkomt. Dit sluit temporele opvolging en causale verbanden, de belangrijkste ordeningsprincipes in het schriftelijke medium, grotendeels uit.

  De voorwaarde dat in een verhaal de onderdelen van de fictionele wereld onderling verbonden zijn met behulp van een onderliggende structuur lijkt in hyperfictie dus niet vervuld te zijn. Het ontbreken van een plot zou betekenen dat hyperfictie geen verhaal kan bevatten, ondanks de overeenkomsten met de verhalen uit de schriftelijke literatuur en ondanks het feit dat hyperfictie wel degelijk herkend wordt als verhaal. Het is echter de vraag hoe belangrijk temporele en/ of causale verbanden zijn voor de vorming van een plot. Deze vraag zal ik proberen te beantwoorden met behulp van een intermezzo, waarin ik op zoek zal gaan naar eerdere afwijkingen van deze verbanden.

 • Intermezzo

  Ook is het mogelijk dat de eigenschappen van hypertekst nieuwe manieren bieden om samenhang te creŽren in de fictionele wereld. Op deze manier zou hyperfictie toch een plot kunnen bevatten en daarmee voldoen aan de voorwaarden van een verhaal.

 • Mediumafhankelijke narratieve kenmerken van hyperfictie
 • Plot vervolgd